Askeri Fabrika ve Tersane İşletme (ASFAT) bir Türk savunma sanayii şirketidir. Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 12 Ocak 2018 yılında kurulmuştur. Bu kanun vasıtasıyla, daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) çatısı altında faaliyet gösteren 81 ildeki askeri fabrika ve tersanelerin yeni kurulan ASFAT çatısı altında toplanması kararlaştırılmıştır. İlgili kanun kapsamında şirketin sermayesinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, tüm yönetim hak ve yetkileri ise Millî Savunma Bakanlığı’na aittir.
Kuruluş Amacı ve Faaliyet Alanı
ASFAT’ın kurulmasının temel amacı 81 ildeki askeri fabrika ve tersanelerin nitelikli ürün ve tecrübeli iş gücünü kullanarak başta TSK olmak üzere dost ve kardeş ülkeler için çözümler üretmektir. Bir diğer gaye Türk savunma endüstrisinin yeteneklerinin dış pazarlara ulaştırılmasına destek olmak ve elde edilen kazanç ile de askeri fabrika ve tersanelerin modernizasyonuna katkı sağlamaktır.
Faaliyet alanları arasında savaş gemisi inşası, mevcut filoların modernizasyonu, denizaltı sistemleri ve elektronik harp teknolojileri bulunmaktadır. Ayrıca ASFAT, bakım-onarım hizmetleriyle de savunma ekosistemine entegre bir katkı sunmaktadır.
Öne Çıkan Projeler
ASFAT’ın 2023 faaliyet raporundaki bilgilere göre bazı projeler hakkında bilgiler şu şekildedir:
Pakistan MİLGEM Projesi
4 adet gemiden oluşan Pakistan MİLGEM projesinin ilk gemisi olan PNS BABUR (280) 23 Eylül 2023’te teslim edilmiştir. Aynı proje kapsamında 4’üncü gemi olan PNS TARIQ, 2 Ağustos 2023 tarihinde Karaçi Tersanesi’nde denize indirilmiştir.
Açık Deniz Karakol Gemisi̇ (ADKG)
MSB tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyacına yönelik ASFAT’a sipariş edilen gemilerin 4 adet gemiden ilk ikisi olan TCG Koçhisar ve TCG Akhisar 23 Eylül 2023‘te düzenlenen denize indirme töreni ile teslim edildi.
Mekanik Mayın Temizleme Teçhizatı (MEMATT)
2019’da başlayan tasarım çalışmaları sonucunda 2021 yılı içinde Azerbaycan’a 20 adet, Burkina Faso ve Togo’ya ikişer adet ihraç edilmiştir.
Asayiş̧ ve Emniyet Botu-KN35 (ASBOT-KN35)
ASFAT ile Jandarma Genel Komutanlığı arasında imzalanan anlaşmaya göre üretilen ASBOT KN-35’lerin ilk teslimatı 29 Ekim 2021 yapılmıştır. Son olarak 8 Mart 2023’te 1 adet olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslimat yapılmıştır.
Hassas Güdüm Kı̇tı̇-82 (HGK-82)
ASFAT ana yükleniciliğinde, TÜBİTAK SAGE’nin teknik desteğiyle yapılan 1000 adet hassas güdüm kiti HGK-82 üretimi Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Makine Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından üretilen 500 librelik MK-82 genel maksat bombalarına akıllı ve hassas vuruş kabiliyeti kazandırarak, bombaları her türlü hava koşulunda kullanılabilen bir mühimmat hâline getirildi.
Denizaltı Yüzer Havuzu Projesi
ASFAT yükleniciliğinde inşa edilen 3000 Tonluk Denizaltı Yüzer Havuzu’nun 1 Haziran 2023 tarihinde Tersaneler Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi. Denizaltı Yüzer Havuzu sahip olduğu açılır kapanır çatı sistemi sayesinde atmosferik şartlardan bağımsız çalışma imkânı sağlayacak, denizaltı inşa ve onarım süreçlerini hızlandıracak.
Yangın Söndürme Kı̇tı̇
ASFAT’ın geliştirdiği yangın söndürme kova ve taşıma sistemleri, özellikle hava taşıtları ile orman yangınlarında kullanılan ekipmanlar olarak artık Türkiye’de üretilmeye başlandı.
Nahçivan Askeri Fabrika Modernizasyonu
Nahçivan Askeri Fabrika Donatım Projesi kapsamında ASFAT tarafından modernize edilen Nahçivan Askeri Kompleksi 25 Eylül 2023’te hizmete açılmıştır.
Yukarıda bahsi geçen tüm projelerin dışında yenileri de ASFAT tarafından da geliştirilmektedir.
İLETİŞİM ADRESLERİ:
Web sitesi: https://asfat.com.tr/