Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Türkiye’nin havacılık ve uzay alanındaki en önemli savunma sanayii kuruluşlarından biridir. 28 Haziran 1973’te, Türkiye’nin savunma sanayiindeki dışa bağımlılığını azaltma amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak kurulan TUSAŞ, yıllar içinde büyük projelere imza atarak dünya çapında rekabet edebilen bir şirket haline gelmiştir.
TUSAŞ’ın gelişim sürecindeki en önemli dönüm noktalarından biri, Türk Hava Kuvvetleri’nin F-16 savaş uçağı ihtiyacını karşılamak amacıyla 1984 yılında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) adıyla kurulan Türk-Amerikan ortak girişimidir. 2005 yılında yabancı hisselerin Türk ortaklarca satın alınmasıyla TAI ve TUSAŞ birleşmiş ve şirket, TUSAŞ- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. adını alarak tamamen yerli bir kuruluş haline gelmiştir. TUSAŞ’ın hissedarları Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (%54.49), Savunma Sanayii Başkanlığı (%45.45) ve Türk Hava Kurumu’dur (%0.06).
TUSAŞ’IN FAALİYET ALANLARI VE PROJELERİ
TUSAŞ, havacılık ve uzay sanayisinde geniş bir yelpazede faaliyet göstermektedir. Altı stratejik iş merkezi bünyesinde örgütlenen şirketin başlıca faaliyet alanları şunlardır:
Havacılık Yapısalları Grubu: Uçak ve helikopterlerin yapısal parçalarının üretimini gerçekleştirerek birçok uluslararası projeye katkı sağlamaktadır.
Uçak Grubu: Hürjet, Milli Muharip Uçak (MMU) ve eğitim uçakları gibi projeleri yürütmektedir.
Helikopter Grubu: T129 ATAK, T625 Gökbey ve Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri gibi yerli helikopter projelerini geliştirmektedir.
İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri Grubu: Anka, Aksungur ve Şimşek gibi gelişmiş İHA sistemleri üretmektedir.
Uzay Sistemleri Grubu: Türkiye’nin uydu ve uzay teknolojilerindeki yetkinliğini artırmak için çalışmalar yürütmektedir.
Bu gruplar aracılığıyla TUSAŞ, sadece savunma sanayisine değil, sivil havacılık sektörüne de katkı sunmaktadır. Örneğin, Airbus A380 ve A400M gibi büyük uçak projelerine parça üretimi yaparak uluslararası havacılık endüstrisinde önemli bir tedarikçi konumuna gelmiştir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350’ye kanatçık üretmeye başlamıştır.
İLETİŞİM ADRESLERİ
İnternet sitesi : https://www.tusas.com/
Sosyal medya hesapları: